Edwardian dwelling renovation in Sydenham features rear extension topped with pretend mountain

Photograph credit: CAN

An Edwardian semi-detached house in Sydenham has been radically reworked into a vibrant loved ones house topped with a stage established mountain.

Winner of the One of a kind Character Prize at the Really don’t Move, Enhance! 2021 awards, the Mountain Perspective challenge is a direct reaction to the dominant beige and bricky aesthetic of United kingdom architecture.

With a increasing thrust for households that replicate the vibrant mother nature of household daily life, you will find a drive to use products and textures that are a very little fewer humdrum, and Mountain Watch is a terrific instance of that. With this undertaking, CAN architects have sliced via a standard semi-detached residence to rethink what spouse and children everyday living could glance like.

From the ruined wall influence to the chequerboard toilet with an orange ceiling, an intersection of elements, designs and colors produce a extremely textural and tactile dwelling house in this two-storey London residence.

Mountain View requires its structure cues from various pop culture sources. The phony mountain, built of foamed aluminium, would make a nod to the Matterhorn Bobsleds journey at Disneyland.

Operator and architect, Mat Barnes of CAN, mentioned: ‘The material palette of the art gallery has leeched into the notion of what a dwelling need to be and I discover that bizarre. There is this idea that you include art to the walls to convey out the character. Why are not able to the architecture supply the character?’

Photo credit: CAN

Picture credit score: CAN

For the £230,000 task, a large chunk of the revenue was focused on opening up the area. The exposed structure and finishes, which amplifies the dissimilarities in stable and void, negates the have to have for more wall and ceiling coverings.

Where sections of the rear partitions remain, it generates a tender partition in between the kitchen and eating area, and the new lounge space which prospects on to the backyard garden.

The floor stage of the back 50 % of the home was reduced by 1m to greater join the new open up prepare house to the backyard garden, which creates a great prolonged see from the hallway to the rear of the property.

The present cloth of the assets has been thermally upgraded during, though created-in home furniture reduces value and boosts long run overall flexibility. Impressively, the kitchen area and the exterior lintel facings are manufactured from recycled chopping boards and milk bottle tops.

Photo credit: Jim Stephenson

Picture credit: Jim Stephenson

In this room there are also structural columns painted red, mosaic-tiled stairs emblazoned with the text ‘waste not want not’, and a mint green and orange colour combination on the staircase.

The landing is amazingly gentle and airy with white walls, wood floorboards and a glazed ceiling, although a easy reconfiguration of the initially ground has furnished an more bed room.

Photo credit: Jim Stephenson

Image credit history: Jim Stephenson

Photo credit: Jim Stephenson

Image credit: Jim Stephenson

The darkish living area is quite a marked departure from the visible combine all over the home. With midnight blue partitions and architectural mouldings in the exact same color, still pared-back again add-ons and furnishings, this lounge is the best peaceful retreat.

Owning scooped the Exceptional Character Prize for Really don’t Transfer, Boost! 2021, Mat’s extension and renovation of his loved ones property amazed the judges immensely.

‘For some reason he pulled it off and I wonder whether or not that is for the reason that of the barrage of concepts. It hung together somehow, and I cannot set my finger on how,’ mentioned Tom Foxall, head of region for London and South East at Historic England.

Photo credit: Jim Stephenson

Picture credit score: Jim Stephenson

Melissa Dowler, director of Bell Phillips Architects, extra: ‘It’s bonkers like a full stream of consciousness. But I like the challenge.’

Karen Stylianides, editor of Grand Patterns magazine, praised the ‘huge amount of fiscal bravery’ with this challenge, whilst Amin Taha, architect and director of Groupwork, reported: ‘He’s thrown everything into his personal passions. He’s laid it bare for us and I quite like that.’

Mountain Look at: project actuality file

Measurement

Cost

  • Consultation fees: £4,000

  • Design: £215,000

  • Fixtures and fittings: £11,000

  • Whole: £230,000 (together with VAT)

Project team

Photo credit: Jim Stephenson

Picture credit rating: Jim Stephenson

The Do not Transfer, Enhance! 2021 awards was open up to any home enhancement venture across London’s 33 boroughs that was concluded in the past two a long time. All nine finalists showcased that by creativity, our households can certainly categorical who we are and exhibit how a properly-built dwelling can make improvements to top quality of life. The all round winner of Really don’t Transfer. Improve! 2021 went to The House Recast built by Studio Ben Allen.

Stick to House Beautiful on Instagram.

You May Also Like