Objekt Architecten completes a hybrid renovation and restoration of a traditional Flemish house

Dutch-dependent design and style company Objekt Architecten recently finished a hybrid renovation/restoration project to transform a classic Flemish dwelling and dilapidated barn into an industrial-stylish, functional, and thoroughly fashionable residence. Considerate interventions and programming upgrades authorized the designers to increase the out there living room although making sure that the home’s authenticity and allure continue to shine. 

&#13
Bert Vereecke
&#13

Regional preparing polices necessary that the barn be rebuilt, which made available an chance to blend practicality with creativeness. 1 segment of the barn was repurposed into a double garage, whilst yet another section was restored and incorporated into the living spot of the key household. The barn roof was changed and thoroughly glazed to deliver exposed superior ceilings which bring a sense of light and spaciousness to the house. People enter the property by a patio connected to the barn, traversing a brilliant and ethereal entrance corridor which potential customers to the residing, dining, bed room and storage spots over and above. 

&#13
Bert Vereecke
&#13

The rural home is surrounded by expansive fields which the designers promptly recognized as a attribute they desired to prioritize. The home’s entrance façade was meticulously restored to its primary problem, while the rear façade was offered a refreshing, ethereal sense by the installation of huge windows presenting sweeping sights of the surrounding fields and gardens. A notable concrete portico framework was also mounted at the rear, serving to unite the two volumes into one particular entity. The portico also lends shape to the roof gutter and crown moulding.

&#13
Bert Vereecke
&#13

All through the room, common and modern features coexist in dynamic and surprising ways – heat first brick contrasts with the plastered partitions and steel supporting framework of the newly installed volumes, although champagne-hued exterior joinery softens the rigidity of the brick and mirrors the indoor ground masking which takes advantage of the identical content. 

The homeowners of the home were being doing work with a limited price range, which expected artistic thinking. A polished concrete floor was applied for the outdated residence, and the barn spot is lined with concrete (or pavement) strips – this assures that the two spaces are visually connected, but contrasting styles delineate outdated from new. Instead than becoming replaced, a picket staircase was refurbished and up-to-date with a crimson twisted steel handrail, while primary factors this kind of as the cellar door, a quaint cabinet, and the fire mantel were being all preserved to maintain the house’s prosperous history. 

&#13
Bert Vereecke
&#13

The partitions of a a bit elevated ground flooring bed room (obtainable through angled actions) were partially eradicated to provide a perception of delineation, dividing the space into a sequence of fluidly related zones instead than 1 amorphous entity. Even further bedrooms, storage locations, bogs and a multi-purpose space are positioned on the first flooring and attic concentrations of the household. A modern day spiral staircase supplies quick entry to both equally higher degrees, with the landing furnishing access to a separate bathroom and bedroom with an hooked up dressing area. 

&#13
Bert Vereecke
&#13

Picket floors on the upper degree have been retained, even though contemporary flourishes produce a dynamic interaction in between classic and fashionable. Dark environmentally friendly toilet tiles are juxtaposed with segments of rustic brick, and clear-lined fashionable furnishings element shiny pops of unpredicted colour. An array of thoroughly curated indoor plants facilitate a perception of integration with character and reinforces the theme of the dwelling being anchored inside the landscape. This is even further increased by the huge width of the home as well as a void on the backyard facet which harbours a discrete courtyard, making certain get hold of involving all levels of the residence.

&#13
Bert Vereecke
&#13

By balancing simple factors with artistic and whimsical pondering, the Objekt Architecten designers allowed the reimagined dwelling to both of those fulfill its whole likely and integrate regard for its earlier. The meticulously planned spatial format lets residents to shift fluidly through the area when encountering stunning nooks and parts of discovery. Each individual place has a unique identity, and a strategically positioned holy statue (Deus videt te – “God is observing you”) in the barn window casts a watchful and secure eye across the property.