Haliburton Lake home turns waterfront home design on its side

Kim J. Clark

A contemporary home on Haliburton Lake, Ont., normally takes the custom of a lakeside verandah and turns it sideways.

“We under no circumstances put the verandah at the entrance,” says Toronto architect Peter Berton of the feature found at the aspect of the dwelling, “because you will need a flashlight on a sunny working day at midday to locate your way all-around inside with a verandah.”

As an alternative, sprawling Dwelling on Haliburton Lake has breathtaking sights across the lake from flooring-to-ceiling sized home windows. Architectural mild wells, and clerestory home windows on the hill-dealing with facet of the household deliver in even additional light-weight.

The higher floor incorporates the principal and a secondary bedroom, as effectively as the kitchen, and dining and residing areas, and a den in the back attached to a screened porch. The reduced stage has two bedrooms, a health place, a rec room and Television area.

Developing materials consist of exterior Swisspearl cement-ingredient cladding panels, poured concrete, rough-sawn pink western cedar and Huntsville Quarry grey granite.

Concluded in 2019, 7,742-sq.-ft. Home on Haliburton Lake took 20 months to style and design and build.

Metaphorically it's like you're walking through the woods with a tree canopy over the top," says architect Peter Berton about the lightwell hallway.

Peter Berton, project architect, and Ty Murray, project co-ordinate/designer of +VG Architects in Toronto solution a number of concerns about House on Haliburton Lake:

What inspired your style and design for the house?

Peter: It was to in shape it into the landscape and maximize the sights from all of the rooms — create a home that was absolutely in daylight all working day very long, so you do not need the lights on in the daytime.

It faces south, so the plan was maximizing southern gentle, of using massive overhangs to permit daylight in the winter but shading the setting up in the summer season.

The floor-to-ceiling "infinity" windows provide big views and bring natural light into the spacious Lake Haliburton home.

How did you enhance light circulation into the household?

Peter: The roof angle slopes up the hill and makes a clerestory window at the best. So, this clerestory window provides gentle into the again of the house. Also, Ty created these hallway mild wells that draw in gentle down into the basement.

The screened verandah sits at the side of the residence.

Reveal the lightwell hallway.

Peter: When you stroll down the corridor, it makes a bit of a narrative because we have set all the matters at the back again of the residence that really do not have to have a ton of watch — like the laundry area, the pantry — and they are alternating with windows. It appears to be like blocks. In between these blocks are windows hunting out on to the hillside.

Let’s say you’ve obtained a series of blocks that are not enclosed rooms and every thing in between them you’d consider as currently being just about outdoors. Metaphorically it’s like you are strolling via the woods with a tree cover above the top rated.

A wide stairway, with glass panels, lends to the open sightlines inside the house.

How did you boost the see at the front?

Ty: In the major place we have dropped the window frames down and also raised them up, so the view is like an “infinity” watch.

Peter: The hardwood ground techniques down at the window so there is a sill that’s about six-to-8 inches decreased. It’s a pleasant element due to the fact you really don’t see the window frames at the top rated or the bottom of the window. Together that ground is exactly where we’ve put the heating grill.

The roof facing the hillside includes clerestory windows to illuminate a shaded part of the house and provide natural ventilation.

What were the style and design and development issues?

Peter: Developing these buildings is like setting up a cabinet, or a piece of home furnishings, so the contractors simply cannot transfer that speedily with it. Because of to our structure they’re very watchful about receiving it appropriate and it slows the job down — but the client was incredibly pleased, in the conclude, with what they acquired.

Georgie Binks is a Toronto-based mostly writer and a freelance contributor for the Star. Arrive at her at [email protected]

Next Post

Which is best, glass or tiled conservatory roof?

Adding a superb glazed conservatory stays a common aspiration for lots of homeowners throughout Ipswich and further than, with about one particular in 3 British isles residences boasting an enviable conservatory house. The newest exploration also exhibits us that 69% of United kingdom homebuyers are organizing home improvements this calendar […]

You May Like